Det endocannabinoide system

Det endocannabinoide system (”endo” er græsk for ”invendig”), opkaldt efter cannabisplantens aktive cannabinoider, er et af de vigtigste fysiologiske systemer i menneskets krop, et system der er involveret i etablering og vedligeholdelse af helbredet. Det endocannabinoide system refererer til en gruppe af nervemodulerende molekyler og deres tilsvarende receptorer, der sammen spiller en vigtig rolle i reguleringen af en lang række fysiologiske processer, herunder appetitkontrol, energibalance, smerteopfattelse, humør, hukommelse og immunreaktioner.  I hvert væv, udfører det endocannabinoide system forskellige opgaver, men målet er altid opretholdelse af et stabilt indre miljø på trods af udsving i det eksterne miljø, også̊ kaldet homeostase. Cannabinoider fremmer homeostase på alle niveauer af biologisk liv, fra det sub-cellulære, til organismen som helhed. Et eksempel er autofagi, der er en proces som involverer cellenedbrydning af unødvendige eller dårligt fungerende cellulære bestanddele. Denne proces styres af det endocannabinoide system, der holder normale celler i live, samt giver dem mulighed for at opretholde en balance mellem syntese, nedbrydning og efterfølgende genanvendelse af restprodukter. Det endocannabinoide system har derudover en stor effekt på ondartede svulstceller, ved at fortære sig selv i et programmeret celledød, apoptose. Fjernelse af cancerceller, fremmer homeostase og overlevelse for hele organismen.  Det endocannabinoide system er opbygget af endocannabinoider, cannabinoidreceptorer og enzymer der danner og nedbryder endocannabinoiderne. CB1 CB2

Det endocannabinoide system (”endo” er græsk for ”indvendig”), opkaldt efter cannabisplantens aktive cannabinoider, er et af de vigtigste fysiologiske systemer i menneskets krop, et system der er involveret i etablering og vedligeholdelse af helbredet. Det endocannabinoide system refererer til en gruppe af nervemodulerende molekyler og deres tilsvarende receptorer, der sammen spiller en vigtig rolle i reguleringen af en lang række fysiologiske processer, herunder appetitkontrol, energibalance, smerteopfattelse, humør, hukommelse og immunreaktioner. Læs mere i bogen Potentialet af Cannabis.

I hvert væv, udfører det endocannabinoide system forskellige opgaver, men målet er altid opretholdelse af et stabilt indre miljø på trods af udsving i det eksterne miljø, også̊ kaldet homeostase. Cannabinoider fremmer homeostase på alle niveauer af biologisk liv, fra det sub-cellulære, til organismen som helhed. Et eksempel er autofagi, der er en proces som involverer cellenedbrydning af unødvendige eller dårligt fungerende cellulære bestanddele. Denne proces styres af det endocannabinoide system, der holder normale celler i live, samt giver dem mulighed for at opretholde en balance mellem syntese, nedbrydning og efterfølgende genanvendelse af restprodukter. Det endocannabinoide system har derudover en stor effekt på ondartede svulstceller, ved at fortære sig selv i et programmeret celledød, apoptose. Fjernelse af cancerceller, fremmer homeostase og overlevelse for hele organismen. 

Det endocannabinoide system er opbygget af endocannabinoider, cannabinoidreceptorer og enzymer der danner og nedbryder endocannabinoiderne. 

Receptorer

Alle arter af hvirveldyr deler det endocannabinoide system, der er en væsentlig del af livet og hjælper organismer med at tilpasse sig miljøforandringer. Ved at sammenligne genetikken af de cannabinoide receptorer i forskellige arter anslår forskere, at det endocannabinoide system har udviklet sig i primitive dyr for over 600 millioner år siden.

 

Cannabinoidreceptorer findes i hele kroppen. De er indlejret i cellemembraner og menes at være mere talrige end noget andet receptorsystem. Stimuleres disse receptorer, vil der opstå̊ en række fysiologiske processer i kroppens celler...

Det endocannabinoide system (”endo” er græsk for ”indvendig”), opkaldt efter cannabisplantens aktive cannabinoider, er et af de vigtigste fysiologiske systemer i menneskets krop, et system der er involveret i etablering og vedligeholdelse af helbredet. Det endocannabinoide system refererer til en gruppe af nervemodulerende molekyler og deres tilsvarende receptorer, der sammen spiller en vigtig rolle i reguleringen af en lang række fysiologiske processer, herunder appetitkontrol, energibalance, smerteopfattelse, humør, hukommelse og immunreaktioner. Læs mere i e-bogen Potentialet af Cannabis. I hvert væv, udfører det endocannabinoide system forskellige opgaver, men målet er altid opretholdelse af et stabilt indre miljø på trods af udsving i det eksterne miljø, også̊ kaldet homeostase. Cannabinoider fremmer homeostase på alle niveauer af biologisk liv, fra det sub-cellulære, til organismen som helhed. Et eksempel er autofagi, der er en proces som involverer cellenedbrydning af unødvendige eller dårligt fungerende cellulære bestanddele. Denne proces styres af det endocannabinoide system, der holder normale celler i live, samt giver dem mulighed for at opretholde en balance mellem syntese, nedbrydning og efterfølgende genanvendelse af restprodukter. Det endocannabinoide system har derudover en stor effekt på ondartede svulstceller, ved at fortære sig selv i et programmeret celledød, apoptose. Fjernelse af cancerceller, fremmer homeostase og overlevelse for hele organismen.  Det endocannabinoide system er opbygget af endocannabinoider, cannabinoidreceptorer og enzymer der danner og nedbryder endocannabinoiderne. Receptorer. Alle arter af hvirveldyr deler det endocannabinoide system, der er en væsentlig del af livet og hjælper organismer med at tilpasse sig miljøforandringer. Ved at sammenligne genetikken af de cannabinoide receptorer i forskellige arter anslår forskere, at det endocannabinoide system har udviklet sig i primitive dyr for over 600 millioner år siden.  Cannabinoidreceptorer findes i hele kroppen. De er indlejret i cellemembraner og menes at være mere talrige end noget andet receptorsystem. Stimuleres disse receptorer, vil der opstå̊ en række fysiologiske processer i kroppens celler. Læs mere i e-bogen.

Endocannabinoider

Endocannabinoider er de kemiske stoffer, som vores krop producerer naturligt, for at stimulere de endocannabinoide receptorer (CB1 og CB2). De to mest velkendte af disse molekyler kaldes: 

 • Anandamid 
 • 2-arachidonoylglycerol (2-AG)

Endocannabinoiderne dannes efter behov fra cellemembranen og har en lokal virkning før de nedbrydes af kroppens egne enzymer. Endocannabinoider er forskellige fra konventionelle neurotransmittere (signalmolekyler i nerveceller)... 

 

En synapse er en kontaktflade mellem to nerveceller, hvor impulser kan overføres gennem. Synapsen bidrager til kommunikation i nervesystemet og inddeles i en præ- og en postsynaptisk del, som sidder på hhv. den præsynaptiske celle (impulsafgiver) og den postsynaptiske celle (impulsmodtager). Rummet mellem de to celler kaldes synapsespalten. Figuren illustrerer de to nervecellers funktion i det endocannabinoide system: læs bogen for yderligere forklaring af illustrationen. 

Det endocannabinoide system (”endo” er græsk for ”indvendig”), opkaldt efter cannabisplantens aktive cannabinoider, er et af de vigtigste fysiologiske systemer i menneskets krop, et system der er involveret i etablering og vedligeholdelse af helbredet. Det endocannabinoide system refererer til en gruppe af nervemodulerende molekyler og deres tilsvarende receptorer, der sammen spiller en vigtig rolle i reguleringen af en lang række fysiologiske processer, herunder appetitkontrol, energibalance, smerteopfattelse, humør, hukommelse og immunreaktioner. Læs mere i e-bogen Potentialet af Cannabis. I hvert væv, udfører det endocannabinoide system forskellige opgaver, men målet er altid opretholdelse af et stabilt indre miljø på trods af udsving i det eksterne miljø, også̊ kaldet homeostase. Cannabinoider fremmer homeostase på alle niveauer af biologisk liv, fra det sub-cellulære, til organismen som helhed. Et eksempel er autofagi, der er en proces som involverer cellenedbrydning af unødvendige eller dårligt fungerende cellulære bestanddele. Denne proces styres af det endocannabinoide system, der holder normale celler i live, samt giver dem mulighed for at opretholde en balance mellem syntese, nedbrydning og efterfølgende genanvendelse af restprodukter. Det endocannabinoide system har derudover en stor effekt på ondartede svulstceller, ved at fortære sig selv i et programmeret celledød, apoptose. Fjernelse af cancerceller, fremmer homeostase og overlevelse for hele organismen.  Det endocannabinoide system er opbygget af endocannabinoider, cannabinoidreceptorer og enzymer der danner og nedbryder endocannabinoiderne. Endocannabinoider er de kemiske stoffer, som vores krop producerer naturligt, for at stimulere de endocannabinoide receptorer (CB1 og CB2). De to mest velkendte af disse molekyler kaldes:  Anandamid 2-arachidonoylglycerol (2-AG) Endocannabinoiderne dannes efter behov fra cellemembranen og har en lokal virkning før de nedbrydes af kroppens egne enzymer. Endocannabinoider er forskellige fra konventionelle neurotransmittere (signalmolekyler i nerveceller)... læs mere i e-bogen.  En synapse er en kontaktflade mellem to nerveceller, hvor impulser kan overføres gennem. Synapsen bidrager til kommunikation i nervesystemet og inddeles i en præ- og en postsynaptisk del, som sidder på hhv. den præsynaptiske celle (impulsafgiver) og den postsynaptiske celle (impulsmodtager). Rummet mellem de to celler kaldes synapsespalten. Figuren illustrerer de to nervecellers funktion i det endocannabinoide system: læs e-bogen for yderligere forklaring af illustrationen.