Cannabis som medicin

Biotilgængelighed er et udtryk, der er afgørende for forståelsen af ​​farmakologi, der henviser til

For at benytte cannabis som medicin, er det vigtigt at have sat sig godt ind i hvilke medicinske virkninger de enkelte aktivstoffer udgør herunder cannabinoider, terpener, flavonoider samt deres entourage-effekt. Derudover er det vigtigt at have kendskab til koncepter som hvordan man aflæser resultater fra cannabisanalysereultater, hvilke leveringsmetoder der findes til at indtage cannabis, entourage-effekten af aktivstofferne, doseringsmængde samt hvordan man skal agerer første gang man begiver sig ud i at bruge cannabis til medicinsk formål. Læs om alt dette i bogen Potentialet af Cannabis.

Analyseresultater

Idet de medicinske og rekreative cannabismarkeder fortsætter deres stadige stigning mod legitimitet, klatrer efterspørgslen efter laboratorietestede produkter langs den. Cannabis-test er den videnskabelige proces til måling af forskellige kemikalier og forbindelser i produktet. De kan måle fordelagtige bestanddele som cannabinoider og terpener eller uønskede forurenende stoffer, såsom pesticider, skimmelsvampe og restopløsningsmidler (solventer). Cannabisprodukter kan og bør analyseres således patienter og forbrugere har muligheden for at vide præcis hvad produktet indeholder. Derudover giver det mulighed for at forsikre sig om cannabisproduktets kvalitet. En analyse bør altid indeholde oplysninger om profil og potens af cannabinoider og terpener samt indhold af solventer, mikroorganismer og pesticider. 

 

Ved hjælp af analyser kan forbrugere danne sig et overblik over hvilke medicinske effekter aktivstofferne vil bidrage med. Figuren nedenfor viser hvordan tre forskellige prøver af medicinsk cannabisprodukter kan se ud. For yderligere forklaring henvises til bogen.

Biotilgængelighed

Biotilgængelighed er et udtryk, der er afgørende for forståelsen af ​​farmakologi, der henviser til "den grad og hastighed, hvormed et administreret lægemiddel absorberes af kroppens cirkulationssystem". Når man prøver at forstå, hvordan ethvert lægemiddel og specielt medicinsk cannabis absorberes og omsættes i kroppen, er forståelse af biotilgængelighed nøglen. I det væsentlige bestemmer biotilgængeligheden effektiviteten af ​​lægemidlerne ved at give os en idé om, i hvilket omfang og hvor hurtigt den medicinske cannabis, der indtages, bliver aktiv på det ønskede sted i kroppen.

Basislinjen for biotilgængelighed for ethvert stof er intravenøs injektion. Ethvert lægemiddel, der tages på denne måde har 100% biotilgængeligt, da stoffet øjeblikkeligt absorberes i blodbanen. Imidlertid er der i øjeblikket ingen intravenøse formuleringer af medicinsk cannabis, så i stedet skal den medicinske cannabis, der tages af patienter, omgå forskellige biologiske hindringer afhængigt af den anvendte administrationsvej. 

 

 

Farmakokinetik
Farmakokinetik er beskrivelsen af lægemidlers optagelse, metabolisme, fordeling og udskillelse i den organisme, de indgives i. Farmakokinetik er altså hvad kroppen gør ved lægemidlet. Transformationen af ​​cannabinoider fra urtepræparater til regulerede receptpligtige lægemidler skrider hurtigt frem. Udviklingen af ​​cannabisholdige lægemidler kræver velkontrollerede kliniske forsøg for objektivt at fastlægge terapeutisk effektivitet, dosisområder og sikkerhed. Et farmaceutisk leveringssystem, der muliggør effektiv og ensartet dosering af blandt andet THC og CBD, skal være designet til at sikre tilstrækkelig biotilgængelighed, udvise dosisproportionalitet og være så praktisk som muligt at dosere, for at sikre patienternes overholdelse af behandlingen. Biotilgængeligheden af ​​cannabinoider varierer markant afhængigt af ileveringsmetoden. Når der ryges eller fordampes, afhænger eksponeringen af ​​intensiteten af ​​indånding... 

Leveringsmetoden der vælges vil indeholde forskellige styrker af cannabisplantens aktivstoffer, herunder cannabinoider. Normal måles der efter THC og CBD indholdet i cannabisprodukter. Hver doseringsmetode har sine fordele og ulemper, og har stor betydning for, hvilken medicinsk virkning patienten vil opnå. Cannabisprodukter kommer i variationer, så der er mulighed for mange forskellige indtagelsesmetoder. Når der kommer dansk dyrket cannabis til forsøgsordningen, vil der formentlig være produkter til mange flere forskellige indtagelsesvariationer, end der er i dag. Desuden vil vi også se en innovation inden for hver leveringsmetode, så indtagelsesstandardiseringen bliver højere, mere præcis og mere effektiv.

 

 

Analysering af forskellige leveringsmetoder indikerede en gennemsnitning koncentration i de forskellige cannabispræparater. Anbefalet dosis pr. dag er ligeledes blevet konkluderet og skitseret i figuren nedenfor. For mere information henvises til e-bogen 'Potentialet af Cannabis'.

Biotilgængelighed er et udtryk, der er afgørende for forståelsen af ​​farmakologi, der henviser til

Opløselighed af aktivstofferne
Phytocannabinoider er hydrofobe forbindelser. Ved farmaceutiske formuleringer opløses de sædvanligvis i olie eller solventer, som tolereres forskelligt af brugerne. Nanopartikelsystem til oral medicinafgivelse er en formulering baseret på en nanoemulgerende medicinafgivelsesteknologi med pro-nano-liposphere (PNL) molekyler der indtages i en blød gelatinekapsel. Når produktet når den vandige fase af mave-tarmkanalen, danner koncentratet spontant nanoskopiske (omkring 60 nm i diameter) indkapslede cannabinoidholdige strukturer, der bedre og hurtigere optages i tarmen. Et studie hævdede, at teknologien forbedrer opløseligheden af fedtopløselige lægemidler med mere end 99%.

Sukkerkonjugering (glykosylering) ændrer plantemolekylerne og øger deres stabilitet såvel som opløselighed og biotilgængelighed, når de konsumeres af mennesker. Da sukkermolekyler er vandopløselige, vil de gøre cannabinoider mindre fedtopløselige ved at... Læs mere i bogen.

Doseringsmængde

Dosering er nøglefaktoren for at opnå de mest fordelagtige og mindst skadelige virkninger af cannabis. En grundlæggende forståelse af de vigtigste egenskaber ved dosering af cannabis kan give mulighed for at få mest gavn af plantens medicinske effekter. Nogle patienter bruger små mængder cannabis, mens andre bruger utroligt høje doser. Der er beskrevet voksne patienter, som har opnå terapeutiske effekter ved 1 mg samlede cannabinoider dagligt, mens andre kan indtage over 2.000 mg dagligt uden bivirkninger. Et doseringsinterval på 2000 er meget usædvanligt for en medicin. Inden for dette betydeligt brede doseringsområde udviser cannabis et usædvanligt forhold mellem dosis og den forventede respons. For det meste medicin vil en højere dosis resultere i en stærkere terapeutisk virkning og en større sandsynlighed for bivirkninger; dette beskrives som et monofasisk dosis-respons-forhold. Læs meget mere i bogen om blandt andet tovejsvirking, mikrodosering og doseringsanbefalinger til specifikke sygdomme.

Førstegangsbrug af cannabis

”Start med små doser, gå langsomt op i styrke, og vær ikke bange for at gå hele vejen”.

Sådan lyder det fra de fleste cannabislæger og -forskere verden over. Mange danske læger nægter stadig deres patienter at udskrive cannabismedicin. De der måske alligevel gør, har ikke viden om doseringsmetoder og overlader dette til patienten selv. Private klinikker som Clinic Horsted og Smerteklinikkerne er startet op i Danmark og hjælper patienter med at få udskrevet lovlig cannabis samtidig med at vejlede i dosering og andre faglige spørgsmål. Desværre har klinikkerne travlt med lange ventelister, eller er for dyre og flere patienter er nødsaget til at begive sig ud på det sorte marked, hvor der ingen eller usikker vejledning findes. Flere programmer online er derfor udviklet for at hjælpe disse patienter med at finde den optimale dosis således der undgås overdosering og unødvendige bivirkninger. 

 

Patienter der skal prøve cannabis for første gang, kan være skræmte over alle de forskellige cannabisprodukter der findes. Udenlandske cannabislæger som Bonni Goldstein opfordrer til at man grundigt gennemgår nogle simple spørgsmål (figuren nedenfor), således patienter kan finde et produkt der passer bedst til dem. Yderligere forklaring findes i bogen.

 Efter opdagelsen af det endocannabinoidesystem, har videnskabelig information fra forskningsstudier eksploderet frem. Selvom forskningen har givet meget nyttig information, er der stadig meget der ikke vides endnu. Mange cannabislæger benytter derfor også patienters erfaring til at danne grundlag for plantens egenskaber. I dette kapitel i e-bogen potentialet af cannabis, er der ikke en omfattende gennemgang af alle undersøgelser lavet på cannabis i behandling med sygdomme, men fremhæver de største og højeste kvalitetsundersøgelser samt beretninger fra cannabislæger og patienter til behandling af nedenstående sygdomme. ”Start med små doser, gå langsomt op i styrke, og vær ikke bange for at gå hele vejen”.  Sådan lyder det fra de fleste cannabislæger og -forskere verden over. Mange danske læger nægter stadig deres patienter at udskrive cannabismedicin. De der måske alligevel gør, har ikke viden om doseringsmetoder og overlader dette til patienten selv. Private klinikker som Clinic Horsted og Smerteklinikkerne er startet op i Danmark og hjælper patienter med at få udskrevet lovlig cannabis samtidig med at vejlede i dosering og andre faglige spørgsmål. Desværre har klinikkerne travlt med lange ventelister, eller er for dyre og flere patienter er nødsaget til at begive sig ud på det sorte marked, hvor der ingen eller usikker vejledning findes. Flere programmer online er derfor udviklet for at hjælpe disse patienter med at finde den optimale dosis således der undgås overdosering og unødvendige bivirkninger.   Patienter der skal prøve cannabis for første gang, kan være skræmte over alle de forskellige cannabisprodukter der findes. Udenlandske cannabislæger som Bonni Goldstein opfordrer til at man grundigt gennemgår nogle simple spørgsmål (figuren nedenfor), således patienter kan finde et produkt der passer bedst til dem. ADD/ADHD	74 ALS	75 Alzheimers sygdom	76 Angst	76 Astma	77 Autisme	77 Autoimmune sygdomme	78 Depression	79 Diabetes	79 Epilepsi	80 Fibromyalgi	81 Gigt	82 Grøn stær	82 Hepatitis C	83 Hudsygdomme	83 Huntingtons sygdom	84 Kronisk smerte	85 Kræft	86 Mave-tarmsygdom	87 Migræne og hovedpine	88 Multipel sklerose	88 Parkinsons sygdom	89 Posttraumatisk stress (PTSD)	90 Rygmarvsskade	90 Skizofreni	91 Søvnforstyrrelser	92 Tourettes syndrom	92 Traumatisk hjerneskade	93

Behandling af sygdomme

Efter opdagelsen af det endocannabinoidesystem, har videnskabelig information fra forskningsstudier eksploderet frem. Selvom forskningen har givet meget nyttig information, er der stadig meget der ikke vides endnu. Mange cannabislæger benytter derfor også patienters erfaring til at danne grundlag for plantens egenskaber. I dette kapitel i e-bogen potentialet af cannabis, er der ikke en omfattende gennemgang af alle undersøgelser lavet på cannabis i behandling med sygdomme, men fremhæver de største og højeste kvalitetsundersøgelser samt beretninger fra cannabislæger og patienter til behandling af nedenstående sygdomme.

 • ADD/ADHD
 • ALS
 • Alzheimers sygdom
 • Angst
 • Astma
 • Autisme
 • Autoimmune sygdomme
 • Depression
 • Diabetes
 • Epilepsi
 • Fibromyalgi
 • Gigt
 • Grøn stær
 • Hepatitis C
 • Hudsygdomme
 • Huntingtons sygdom
 • Kronisk smerte
 • Kræft
 • Mave-tarmsygdom
 • Migræne og hovedpine
 • Multipel sklerose
 • Parkinsons sygdom
 • Posttraumatisk stress (PTSD)
 • Rygmarvsskade
 • Skizofreni
 • Søvnforstyrrelser
 • Tourettes syndrom
 • Traumatisk hjerneskade